tiistai 20. toukokuuta 2014

Erittäin helppo näkkileipä

Sain taas isältäni reseptin, josta tuli heti yksi suosikeistani: näkkäriä! Isä väitti tämän näkkärin olevan erittäin helppotekoinen ja pakko on kyllä myöntää että näin todellakin on, tämän helpompaa ei olekaan. :)





Itse olen päätynyt tekemään vain puolet alkuperäisestä reseptistä (joka osoittautuu aina virheeksi, sillä valmiit näkkärit maistuvat niin herkullisilta että niitä soisi olevan enemmän!), mutta tässä nyt siis ihan alkuperäisen reseptin määrät (jotka voit puolittaa laillani jos tahdot).


3,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl pellavansiemeniä
3,5 dl karkeita ruisjauhoja
1,0 dl vehnäleseitä
2,0 dl auringonkukansiemeniä
1,5 dl seesaminsiemeniä
2,0 dl saksanpähkinärouhetta
1,0 tl suolaa
9,0 dl vettä
2,0 rkl öljyä


Lähikaupastani ei löytynyt saksanpähkinää rouheena (vai myydäänkö sellaista edes?) joten ostin kokonaisia saksanpähkinöitä ja valmistin rouheen ihan vain veitsellä (desiin menee n. 12 pähkinää).





Kaupassani ei toisaalta ollut kokonaisia pellavansiemeniä, joten ne taas ostin valmiina rouheena.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sitten vain lisää kaikki ainekset järjestyksessä taikinakulhoon ja sekoita.











Taikina on valmiina kuin löysähköä puuroa. Levitä se leivinpaperilla peitellylle uunipellille siten, että tuloksena on kutakuinkin sentin paksuinen levy.




Näkkäri saa olla aluksi 200-asteisessa uunissa keskitasolla 10 minuuttia, jonka jälkeen ota pelti uunista ulos ja laske samalla uunin lämpötila 180 asteeseen.

Vetele näkkileipään taikinapyörällä ruudukko, josta muodostuvat taitteet, joita pitkin leipää valmiina taitetaan. Jollei taikinapyörää ole niin varmasti veitsikin käy tarkoitukseen ihan hyvin.

Itse olen vähän hifistellyt ja vedellyt kuviointitelalla oikein näkkileivälle ominaisen reikäkuvion levyn pintaan, mutta tämä ei siis missään nimessä ole välttämätön juttu, kiva yksityiskohta vain. :)



Työnnä pelti sitten takaisin uuniin, keskitasolle edelleen, ja jätä sinne vielä 40 minuutiksi. Tämän jälkeen näkkäri on valmista, tosin selkeästi pehmeämpää kuin kaupan näkkileivät. Etenkin levyn keskimmäiset palat ovat pehmeitä.

Mikäli tahdot kovempaa näkkäriä, niin käännä näkkileipälevy pellillä pohja ylöspäin ja paista 150-asteisessa uunissa vielä puolisen tuntia. Tällä tavoin näkkäristä tulee rapeampaa ja paahtuneemman makuista. Kokeilemalla löytyy että kumpi itselle maittaa paremmin - minä tykkään molemmista. :)



Kun näkkäri on hetken jäähtynyt, on se helppo paloitella ja vielä helpompi syödä: tämä on nimittäin todella herkullista eikä kaipaa seurakseen kuin vähän rasvaa pintaan - jos edes sitäkään!




Käythän kertomassa minulle mikäli innostut kokeilemaan tätä, olisi kiva kuulla miten sujui ja maistuiko. :)


2 kommenttia:

  1. Varmasti maistuisi...ja varmasti terveellistä...voisin joskuv kokeilla valmistamista..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kannattaa kokeilla, sen verran on helppoa tehdä ja tosi hyvää. :) nii ja tosiaan terveellistäkin! :)

      Poista

Ilahdun kovasti kommenteista ja terveisistä! :)