maanantai 20. lokakuuta 2014

Gluteenittomat avokadokeksit

Olen viime aikoina pyrkinyt vähentämään vehnäjauhojen käyttöä ja sen vuoksi innostuin kokeilemaan avokadokeksejä, joihin käytetään gluteenittomia jauhoja. Hieman arvelutti ja huvitti tämä avokado keksien pohjana, mutta kannatti kokeilla, sillä varsin herkullisia näistä tuli!

Olen koittanut myös vähentää arkiherkuttelua ja ainakin itselleni pystyin helposti uskottelemaan että nämä ovat lauantaiherkkuina paljon paljon terveellisempiä kuin kaupasta ostetut keksit. :)





Kymmenkunta suurehkoa keksiä valmistuu tällä tavoin:

1 kypsä avokado (kun kuoret ja siemen on pois, niin noin 100 g)
1 iso (luomu)kananmuna
1 tl vanilja-aromia
1/2 tl ksantaanikumia (ei ole pakollinen)
1 rkl ruokasoodaa
150 g (ruoko)sokeria
30 g kaakaojauhetta
ripaus suolaa
50 g gluteenittomia jauhoja (mielellään yhdistä useampaa, esim. maissijauhoja, riisijauhoja, kookosjauhoja tai mitä vain gluteenittomia jauhoja - itse laitoin 40 g riisijauhoja ja 10 g kookosjauhoja)
100 g tummaa suklaata (itse käytin taloussuklaata)

1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
2. Raasta suklaa raastimen karkealla terällä ja jätä se sivuun odottamaan.
3. Riko muna kulhoon ja lisää joukkoon ruokasooda, ksantaanikumi, vanilja-aromi, sokeri, kaakaojauhe sekä suola ja sekoita ainekset sekaisin.
4. Murskaa avokado erillisellä lautasella haarukan kanssa mahdollisimman sileäksi tahnaksi ja lisää se taikinaan. Sekoita.
5. Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Lopuksi lisää vielä suklaaraaste ja sekoita.



6. Nosta isolla lusikalla taikinasta möykkyjä leivinpaperille, avita toisella lusikalla jos tarpeen. Möykkyjen välille kannattaa jättää mahdollisuuksien mukaan tilaa, sillä keksit laskeutuvat ja leviävät uunissa.
7. Paista keksejä uunissa noin 20 minuuttia. Keksit ovat valmiit, kun niiden pinta tuntuu vielä hieman pehmeältä, sillä ne kovettuvat jäähtyessään ja toisaalta toiveena on, että keksit jäävät sisältä meheviksi.




Jos keksejä jää ja ne viettävät yön jääkaapissa, niin maistuvat parina seuraavanakin päivänä aivan mainioilta!

Ohjeen olen muokkaillut Jamie Oliverin ohjeen pohjalta, alkuperäinen ohje löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kovasti kommenteista ja terveisistä! :)